Postup přípravy receptu Zelenina na jehle s rajčatovou salsou:
8 špejlí namočíme na 30 minut do studené vody. Lilek a cukety očistíme a omyjeme. Lilky nakrájíme na 8 kousků, cukety na 4 kousky. Šalotku oloupeme a rozpůlíme. Žampiony očistíme. Třešňová rajčata a kukuřičné klásky omyjeme a klásky rozpůlíme. Stonek rozmarýnu opláchneme, vodu setřepeme a nakrájíme na 4 kousky. Bobkové listy přepůlíme. Zeleninu a bylinky střídavě napichujeme na špejli, potřeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Vložíme do alobalových misek na jedno použití a opékáme na grilu 25-30 minut. Na salsu, nevařenou zeleninovou omáčku, spaříme rajčata, sloupneme je, rozčtvrtíme a zbavíme semen. Dužinu nakrájíme na kostičky. Sušená nakládaná rajčata necháme okapat a nadrobno je nakrájíme.
Jarní cibuli očistíme, omyjeme a nadrobno nakrájíme. Rozmícháme olivový olej, citronovou šťávu, sůl, pepř a špetku mletého čili. Přimícháme rajčata a cibuli. Grilovanou zeleninu dáme na talíře a rajčatovou salsu podáváme odděleně.