Vložil: | Uuu |
Porcí: | 4 |
Doba přípravy: | 60 min |
Hodnocení: |
        
|
Počet hodnocení: | 1 |
|
|
Použité suroviny receptu Zeleninová samoza:
těsto:
| 500 g hladké mouky (celozrnná přesátá a hladká - bílá z obchodu, 1:1)
| 4 lžíce oleje
| 1/2 lžičky soli
| studená voda
| náplň:
| 500 g brambor
| 500 g zelí
| cibule, česnek, hořčičné semínko, kmín, čili, kurkuma
Postup přípravy receptu Zeleninová samoza:
Do přesáté provzdušněné mouky dáme sůl olej a dlaněmi jej vpracujeme. Přilijeme studenou vodu v takovém množství, aby vzniklo těsto měkké a vláčné a nelepilo se. Přikryjeme vlhkou utěrkou a zatím připravíme nádivku. Očištěné brambory nakrájíme na menší kostky a zelí najemno. Nachystáme i nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Na oheň postavíme pánev nebo hrnec a na oleji osmažíme hořčičné semínko, když zbledne přidáme kumín a hned brambory a lehce je orestujeme. Dále přidáme cibuli, česnek. Promícháme přihodíme zelí. Můžeme přidat i kurkumu a čili. Osolíme a krátce dusíme pokud je třeba přilijeme trochu vody a necháme ji vyvařit. Brambory by měly být ne zcela uvařené, protože je budeme ještě péct v troubě. Směs necháme vychladnout. Aby se s těstem lépe pracovalo, je vhodné, aby bylo mírně chladné. Na pomoučeném vále vyválíme plát silný asi 2-3 mm a miskou vykrajujeme placičky velikosti dlaně. Doprostřed klademe dostatek náplně, přeložíme půlkruhem těsta, přitlačíme okraje a ozdobnými záhyby těsto spojíme. Klademe samozy na plech. Nic nemastíme, těsto je tukové a pečeme 20-25 minut ve vyhřáté troubě při 220°C.
Fotky receptu Zeleninová samoza:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!