Použité suroviny receptu Žemlovka s jablky na větší pekáč:
1 1/2 veky
| 3 vejce
| 500 ml mléka
| 80 g moučk.cukru
| 1 vanilkový cukr
| 1 kg jablek
| 80 g moučkového cukru
| 2 hrsti rozinek
| 2 hrsti sekaných vlašských ořechů
| 50 ml rumu
| mletá skořice a skořicový cukr
| 100 g másla
| 1 kysaná smetana
| máta a meduňka na ozdobení
Postup přípravy receptu Žemlovka s jablky na větší pekáč:
Žemle nebo veku pokrájenou na plátky namáčíme v mléce s rozšlehanými vejci, moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem, a ihned klademe těsně velde sebe na dno vymaštěné formy.
Na veku navršíme na jemné plátky pokrájená jablka smíchaná s cukrem, skořicí skoř.cukrem rozinkami a ořechy zakápneme rumem. Jablkovou náplň pokryjeme druhou vrstvou žemlí, na niž poklademe plátky másla. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.
Jednotlivé porce lehce pokrucujeme, můžeme doplnit zakysanou smetanou a snítkou máty nebo meduňky.