1 větší chlebíčková veka nebo starší vánočka
| 500 g švestek
| 2 PL cukru i více
| 500 ml mléka nebo půl na půl mléko, smetana
| 1 vanilkový cukr 20 g
| 3 PL rumu
| 4 žloutky
| ze 4 bílků sníh
| rozpuštěné máslo na vymazání pekáčku a pokropení veky či vánočky,
| 5 PL Granka
Postup přípravy receptu Žemlovka se švestkami:
Začínám odpeckováním a pokrájením na proužky švestek.
Plátky veky či starší vánočky máčím v mléce ve kterém jsem rozmíchala vanilkový cukr, rum a žloutky. Těmito plátky pokryji vymazanou formu na zapékání, pokladu pokrájenými švestkami, zasypu cukrem, Grankem a překryji dalšími namočenými plátky v mléce. Vše zalijeme zbytkem mléka, co nám zbylo po namáčení plátků.
Dáme zapéci do předem vyhřáté trouby na 25 až 40 minut. Z bílků ušleháme 10 minut před dopečením tuhý sníh, pokryjeme jím žemlovku a necháme zrůžovět. Troubu vypneme a ještě dalších 5 - 10 minut necháme v troubě. Podáváme teplé.
Fotky receptu Žemlovka se švestkami:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!