Postup přípravy receptu Granita:
Granita je druh zmrzliny, kterou si jednoduše připravíte jen s pomocí mrazáku. Dá se připravit v mnoha příchutích, zde uvádím recept na brusinkovou granitu, která navíc vyniká úžasnou barvou.
Cukr a vodu přivedeme k varu v kastrůlku - bez míchání. Pak snížíme plamen, dál pomalu vaříme a občas kastrůlkem pohneme, až se dovaříme ke světle hnědému karamelu.
Sundáme z ploténky, přidáme 3 dl brusinkového džusu a 1 dl jablečného a zase povaříme, až se karamelový sirup rozpustí.
Přidáme skořici a vmícháme zbývající část džusů. Nalijeme do ploché nádoby větších rozměrů, aby vznikla vrstva vysoká asi 2 cm. Vložíme do mrazáku a občas tam zaskočíme rozškrábat vidličkou zmrzající hmotu, aby vznikly drobivé ledové krystalky. Nejlepší konzistence je, když už jsou okraje zmrzlé a střed ještě rozměklý. Celé to může trvat 3-7 hodin.
Před servírováním ještě jednou rozškrábeme, plníme do předem vychlazených misek či pohárů.