500 g hovězí maso přední nebo kližka
| 3 ks cibule
| 200 g zelenina - mrkev, petržel
| 3 lžíce sádlo nebo olej
| sůl, pepř, cukr podle chuti
| 2 lžičky mletá ostrá paprika
| 2 lžíce rajčatový protlak
| 425 ml sterilovaná rajčata
| 1500 ml voda
| 1 ks hovězí bujón
| 500 ml červené víno
| 1 ks petrželka - svazek
| 6 ks feferonky
| hladká mouka na zahuštění podle potřeby nebo hotová jíška
Postup přípravy receptu Ďábelský guláš:
Hovězí maso omyjeme a nakrájíme na kostičky. Oloupeme cibuli a nasekáme ji nadrobno. Očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na kostičky.
V kastrolu rozpálíme sádlo nebo olej a osmahneme na něm cibuli. Přidáme maso a orestujeme ho ze všech stran. Poprášíme paprikou, promícháme, přidáme zeleninu a ještě krátce restujeme. Zalijeme vývarem z bujónové kostky i vínem a přivedeme k varu. Přidáme rajčatový protlak a na kostičky nakrájená rajčata.
Guláš ochutíme solí, pepřem a cukrem a částečně zakrytý pokličkou pozvolna minimálně 90 minut vaříme doměkka. Podle potřeby mícháme a podléváme vývarem. Opereme petrželku a otrháme lístky, které nadrobno nasekáme. Očistíme feferónky, odstraníme všechna jadérka a nakrájíme je na proužky.
Asi 15 minut před koncem varu feferónky nasypeme do guláše. Podle potřeby zahustíme tmavou hotovou jíškou nebo moukou rozkvedlanou v trošce vody.
Ďábelský guláš podáváme s pečivem nebo houskovým knedlíkem.
Fotky receptu Ďábelský guláš:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!