Postup přípravy receptu Sedmihradské nadívané kuře:
1. Kuře očistíme, omyjeme a vysušíme (aby při pečení získalo zlatohnědou barvu), zevnitř i zvenku posolíme. Naplníme nádivkou, otvor sešijeme nebo spíchneme kuchyňskými jehlami a pečeme zvolna na pekáči (nejlépe podložené dřevěnými hranolky) za častého polévání šťávou, nejdříve prsíčky dolů, záda potřená olejem. Po obrácení prsíčky vzhůru položíme na kuře plátky slaniny, občas podlejeme a kuře polejeme šťávou. Nakonec slaninu shodíme do šťávy, kuře přelejeme šťávou, zvýšíme příkon tepla a dopečeme do zlatohněda. Podáváme se zeleným hráškem a brambory, obojí již nemastíme, ale přeléváme šťávou z kuřete.
2. Nádivka: nakrájenou slaninu rozškvaříme, zpěníme na ní nadrobno rozkrájenou cibuli, přidáme kuřecí játra, žampiony a petrželku, vše rozkrájené. Ochutíme kořením a solí, osmahneme, podlejeme trochou vody, podusíme doměkka a dáme vychladnout. Do směsi vmícháme namočenou a vymačkanou housku a máslo utřené s vejci do pěny. Znovu dobře promícháme a naplníme kuře.