Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pečená šunka

fotka Pečená šunka
Vložil:
Porcí:8
Doba přípravy: 45 min
Hodnocení:  +++_______
Počet hodnocení: 5

Použité suroviny receptu Pečená šunka:

1,6–2 kg šunky vcelku, nejlépe takzvané burgundské  | 400  g mrkve  | 150 g celeru  | 200  g kořenové petržele  | 250 g pórku  | 150 g cibule se zapíchnutými hřebíčky  | 6 kuliček nového koření  | 8 kuliček černého pepře  | 1 lžičku soli  | asi 40  hřebíčků na zapíchnutí  | Na potírání:  | 170 g pomerančového džemu s kousky pomerančů  | 250  g medu  | 2 kousky celé skořice  | 40 g dijonské hořčice  | Na přílohy:  | 400 g růžičkové kapusty, očištěné  | 400 g karotky, nakrájené na šikmé řezy  | 1 lžičku hnědého cukru  | 800 g nakyslých zelených jablek (Granny Smith), oloupaných, zbavených jádřince a rozčtvrcených

Postup přípravy receptu Pečená šunka:

100  g másla a trochu čerstvého tymiánu na ozdobu

Ve velkém hrnci zalijte zeleninu nakrájenou na velké kusy (do cibule pro vůni zapíchejte hřebíček) 4–5 litry studené vody a přiveďte ji k varu. Vložte do ní celou šunku kůží nahoru – jinak by se mohla přichytit ke dnu hrnce – a velmi mírným varem nechte asi tři čtvrtě hodiny ,táhnout‘. Maso dokonale nasákne vůni zeleniny a koření – a z vývaru budete mít dobrý základ pro polévku.
Maso vyjměte, po vychladnutí kůži šikmo nařízněte (asi 50 g kousek kůže s tukem odřízněte pod kapustičky) a do vzniklých kosočtverců zapíchejte hřebíčky. Jestli máte obavy z množství tuku, můžete před pečením kůži s tukem seříznout a ponechat jen tenkou vrstvičku. Také ji šikmo nařízněte a posázejte hřebíčkem; toto koření ladí s vůní šunky ve všech úpravách nasladko.
Přísady k potírání šunky zalijte půl litrem vody a prošlehejte v misce nebo džbánku – tím si zajistíte, že se ingredience stejnoměrně promísí. Nebojte se případných kousků zavařeniny,
při pečení dodají skvělou chuť i vypékající se šťávě. Pak je vlijte do kastrůlku a za občasného zamíchání povařte, aby vznikla hustá, sirupovitá omáčka.
Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Maso položte raději na mřížku než přímo na pekáč, aby se při pečení nemacerovalo ve šťávě. (Poslouží i rozkládací napařovací stojánek na knedlíky.) Opatrně – abyste nevytahali hřebíčky – povrch šunky potřete hustou aromatickou směsí a vložte do trouby.
Pečte asi hodinu, až se kůžička krásně dozlatova vypeče. Mezitím si připravte přílohy: kapustičky poduste na vyškvařeném tuku od šunky, karotky na másle (asi 10–15 minut) stejně jako jablka. Karotky na závěr poprašte špetkou cukru: získají lesk a karamelovou chuť. Podávejte se šunkou nakrájenou na plátky a s vypečenou šťávou.


Fotky receptu Pečená šunka:

K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!
Hodnocení receptu Pečená šunka
Recept se mi nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Recept se mi líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !