0,5 kg hov. masa
| 1 středně velká červ. řepa
| 1 mrkev
| 1 střední cibule
| 4 střední brambory
| 0,5 kg hlávkového zelí
| 2 bobkové listy
| 1 zelená peprika
| 1 lžíce nasekané petržele
| olej na smažení
| 1 větší protlak
| sůl
Postup přípravy receptu Boršč z Ukrajiny:
Uvaříme maso do měkka. Bujon přelijeme přes síto aby v něm nezůstaly kosti. Maso přebereme a vrátíme do vývaru. Dolijeme vodou a přivedeme k varu.
Mezitím čerstvou řepu nastrouháme na hrubém struhadle a 4-5 krát propláchneme ve studené vodě.
Když už vývar vaří, přidáme řepu. Řepa musí přijít do vroucí vody, jinak zčerná. Vaříme asi 20 min. Zkontrolujeme jestli řepa už není červená a je skoro bez barvy.
Mezitím na pánvi vzpěníme cibulí nakrájenou na jemno a přidáme k ní mrkev nastrouhanou na hrubém struhadle. Restujeme 5 min. a přidáme protlak s trochou vody(může být z polévky). Dusíme 10 min.
Mezitím nakrájíme zelí na nudličky a brambory na větší kousky, papriku na malé kostičky. Dáme do polévky vařit.
Potom přidáme podušenou mrkev s cibulí a protlakem do polévky a ještě vše společně povaříme 10 min. Nesmíme zapomenout na bobkový list.
Polévku ještě ochutnáme a dosolíme.
Do hotové polévky přidáme zelenou petrželku a odstavíme s ohně.
V létě místo zelí dáváme šťovík nakrájený na nudličky a 1-2 nakrájené vejce natvrdo. Je to strašně dobré.
K boršču přikusujeme stroužek česneku nebo zelenou cibulku. Do polévky na talíři přidáme lžíci kysané smetany. Já si drobím ještě chleba nebo rohlík.