Postup přípravy receptu Vepřová pečeně s jablkem:
Vepřovou pečeni osolíme, potřeme lehce mletým pepřem, mletým nebo drceným kmínem, rozetřeným česnekem a dáme do nádoby s víkem nebo zabalíme do potravinové folie. Necháme uležet do druhého dne v lednici.
Oloupanou cibuli nakrájíme na půlkolečka, jablka na plátky a dáme do pekáče, kde jsme rozpustili sádlo a nechali zpěnit celý kmín. Potom přidáme naloženou vepřovou pečeni, přikryjeme a dáme péci do trouby. Pečeme asi 3/4 hodiny přikryté, potom odkryjeme a necháme zrůžovět napřed na jedné straně a potom na druhé. Před posledním otočením přidáme do výpeku masox - množství záleží na tom, kolik chceme mít šťávy z pečeně.
Mezitím si připravíme kysané zelí, které dáme vařit s trochou kmínu a soli. Když je zelí hotové, osladíme jej podle chuti a zahustíme cibulovou jíškou. Jíšku připravíme tak, že dáme na pánvičku sádlo a cibuli rozkrájenou na jemno, smažíme až začne růžovět a potom přidáme polohrubou mouku a necháme chvíli zapěnit. Potom zamícháme do vařeného zelí. Podle chuti můžeme přikyselit nebo přisladit.
Vepřovou pečeni podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem, přílohou je připravené podušené zelí.