Postup přípravy receptu Houskové knedle z ruky :
Dáme vařit velký hrnec vody, kterou osolíme. Rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky.
Do větší mísy nalijeme mléko (pokud ho nemáme dost, můžeme naředit v jakémkoliv poměru s vodou), rozkvedláme v něm vajíčko a potom sůl a pak po trochách přisypáváme mouku a po každém přisypání těsto promícháme (přisypávat až je to důkladně promíchané) do poslední dávky mouky rozmícháme prášek do pečiva a vsypeme to do těsta a zamícháme. Pak po dávkách vmícháme na kostičky nakrájené žemle. Až jsou kostičky do těsta pěkně zapracované, nechá se těsto tak pět minut odpočinout a můžeme sázet. Namočenýma rukama si nejdříve těsto rozdělíme na čtyři díly. Pak ruce znova namočíme, vyjmeme z mísy jeden díl v rukou z těsta vytvarujeme kouli a vložíme do vařící vody (nejlepší je dávat to tam z ne moc velke výšky a spíš ten knedlík nechat překulit z dlaně do vody). Opláchneme si ruce znova a tvarujeme další kouli. Až jsou všechny ve vodě, vařečkou je obrátíme a necháme je 20 minut vařit. po 20ti minutách je všechny vařečkou obrátíme, dáme jim ještě 1/4 hodiny a pak odstavíme z plotny a vytahujeme .