Postup přípravy receptu Bažant na kapustě:
Z bažanta odstraníme kůži.
Z kapusty odřízeneme několik hezkých listů. Vyřízneme prostřední tuhou část a zbytek necháme blanšírovat 2 minuty ve vroucí vodě. Listy vytáhneme a odložíme.
Bažanta očistíme a usušíme, rovnoměrně ho prošpikujeme tyminánem a 3 větvičky tymiánu vložíme do něj. Provázkem svážeme bažantovi nohy. Máslo nakrájíme na plátky. Na listy kapusty položíme několik plátků másla, na ně uložíme bažanta, kterého také obložíme ze všech stran máslem. Okořeníme pepřem a solí. Nahoru položíme dva plátky šunky a ukončíme další vrstvou kapustových listů, takže vznikne balíček. Tento balíček zabalíme nejdříve do papíru na pečení a poté do staniolu. Zabalení musí být důkladné, aby při otáčení nevytékala šťáva. Pečeme v troubě při 180 stupních dvě hodiny, přitom co 30 minut obracíme a pokládáme ho i na bok.
Balík vyjmeme z trouby, obal opatrně rozřežeme, vypečenou šťávu zachytíme a řádně smícháme s vývarem. Houby nakrájíme na plátky a v pánvi rychle opečeme. Bažantí maso nakrájíme na větší kousky, které klademe spolu s houbami, omáčkou a šunkou na listy kapusty. Listy kapusty však ještě před servírováním rychle namočíme do horké vody.