Postup přípravy receptu Halušky se zelím a špekem:
K nahrubo strouhaným bramborám přidáme všechno ostatní. Těsto by se mělo oddělovat od mísy. Je-li řidší, zahustíme hrubou moukou, příliš husté ředíme mlékem.
Velký hrnec dost slané vody přivedeme k varu. Lžičkou namočenou ve vodě (aby se to nelepilo) vykrajujeme menší elipsoidy a házíme dovnitř. Vaříme tak 5 min a pak jednu elipsoidu ochutnáme. Mělo by to být k jídlu.
Slaninu (nebo špek) nakrájíme na kostičky a na nevelkém plameni necháme pomalu rozškvařit.
ZELÍ (pro nekuchaře): Na sádle zpěníme cibuli. Přidáme zelí (čerstvé - pokrájené na nudličky, nebo sterilované), podlijeme, přidáme kmín a dusíme. Podle mě by oboje mělo být tak po 15 minutách OK, ale radši ochutnáme, jestli se zelí mezi zuby dobře rozpadne. Pokud ano, dochutíme SOCem (Sůl, Ocet, Cukr) - přidáváme od všeho trošku a stále ochutnáváme (cukru je většinou pořeba nejmíň). Fajnšmekr může zahustit zásmažkou - moukou rozmíchávanou na ohni v rozpuštěném tuku (nejlepší, nejdražší a nejnezdravější je samozřejmě máslo), ale není to nutné (olej, sádlo, ztužený tuk).
Na talíř servírujeme halušky vybrané z hrnce cedníkem a řádně okapané, polijeme zelím a navrch posypeme slaninou i s vyškvařeným omastkem.
Fotky receptu Halušky se zelím a špekem:
Fotky vložil: katyakaty,MichelePrg,damami,Marci7,kacice