Postup přípravy receptu Trojbarevný zeleninový nákyp:
Červenou řepu omyjeme, vaříme 20-30 minut, oloupeme a rozkrájíme na kostičky. Mrkev a kedlubny oloupeme, nakrájíme a odděleně uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme a necháme okapat. Každou zeleninu zvlášť rozmixujeme a necháme okapat v sítku. Obdélníkovou formu(asi 30 cm) vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 160 °C. Do trouby postavíme pekáč a naplníme ho vodou. Každé zeleninové pyré smícháme s 1 vejcem a třetinou zakysané smetany, osolíme a opepříme. Pyré z červené řepy ještě ochutíme novým kořením a citronovou šťávou, do mrkvového přidáme kmín a do kedlubnového zázvor.
Do formy postupně naplníme pyré z červené řepy, mrkve a kedluben. Jednotlivé vrstvy uhladíme. Formou poklepeme o pracovní plochu, aby z nákypu unikl vzduch. Pak fromu zakryjeme papírem na pečení nebo alobalem a postavíme do pekáče s vodou. Pečeme v troubě asi 2 hodiny, pak vyklopíme a nakrájíme na plátky. Podávat se dá teplý i studený.