Postup přípravy receptu Špagety s lilkem:
Lilek oloupejte, nakrájejte na asi 1 cm silná kolečka a ta pak na osminy, česnek na plátky, rajčata na kostičky. V pánvi rozpalte olivový olej a smažte na něm asi 5 minut lilek s česnekem. Lilek do sebe rychle vsákne všechen olej, proto ho míchejte, aby se příliš nepřipálil. Po 5 minutách přidejte rajčata nebo pyré, osolte, směs posypte tymiánem a duste pod pokličkou, než se uvaří spaghetti. Oregáno přidejte o trochu později - přibližně 3 minuty před tím, než budou hotové těstoviny.
Těstoviny vložte do osolené vroucí vody s kapkou olivového oleje a vařte dle návodu na obalu.
Těstoviny slijte, promastěte olivovým olejem, aby se neslepily a rozdělte na talíře. Na spaghetti servírujte lilek s rajčaty a ozdobte dle možnosti čerstvými lístky tymiánu či oregána.