Použité suroviny receptu Špaldové halušky se zelím a špekem:
kvalitní olej, například sezamový
| 1 malý celer, oloupaný a nakrájený na kostky
| 300g uzeného tempehu
| 1 nakrájená cibulka
| 250g nakrájeného zelí
| sůl, ocet, cukr na dochucení
| přepuštěné máslo, nemusí být
| Na halušky:
| 100g hladké celozrnné špaldové mouky
| 100g hrubé celozrnné špaldové mouky nebo špaldové krupice
| 1 vejce
| špetka soli a strouhaného muškátového oříšku
Postup přípravy receptu Špaldové halušky se zelím a špekem:
Na lžíci oleje osmahněte v pánvi celer a uzený tempeh. Dejte stranou. Do pánve vsypte nakrájenou cibulku a osmahněte na ní zelí. Osolte a krátce poduste; chuť případně dotáhněte trochou octa a cukru. Ve velkém hrnci dejte vařit vodu a v míse smíchejte suroviny na halušky a tolik vody, aby vzniklo velmi husté těsto. Až začne voda vřít, protlačujte do ní přes speciální struhadlo s kulatými otvory halušky. Povařte tři až čtyři minuty – raději postupně než všechny najednou. Potom je vyjměte děrovanou naběračkou a ihned vložte do hrnce s ledovou vodou, případně propláchněte. Před podáváním je osmahněte na pánvi na troše kvalitního oleje nebo přepuštěného másla. Podávejte s dušeným zelím a ‚špekem‘ z celeru a tempehu (pro příznivce klasiky: v kvalitě bio je už k mání i klasická slanina nebo šunka!).