Postup přípravy receptu Špenát s česnekovou smetanou:
Špenát důkladně přebereme, nakolikrát vypereme ve vlažné vodě a vložíme do 3 litrů osolené vařící vody. Vaříme 3 minuty, dáme na síto a necháme odkapat, můlžeme i vymačkat. Odkapaný na prkénku nadrobno nasekáme. Ve velké nádobě zahřejeme olej a máslo a za stálého míchání na něm dozlatova osmahneme nasekanou cibuli. Přidáme špenát a přiklopený při nižší teplotě dusíme 10 minut. Špenát dochutíme solí, pepřem a česnekovým koncentrátem. Rozkvedláme kyselou smetanu, oloupeme stroužky česneku a vymačkáme do smetany. Na malé pánvi rozpustíme máslo a do hněda na něm osmahneme posekané mandle. Špenát polijeme česnekovou smetanou a posypeme nasekanými mandlemi.