Postup přípravy receptu Bezový sirup proti kašli:
Bobule bezu dobře umyjeme, nasypeme do hrnce a zalejeme vodou - na 1 l bezu (bobule odměříme v hrnečku) dáme 1/4 l vody. Vaříme 10 minut, potom prolisujeme. Šťávu odměříme a dáme opět vařit. Když začne vřít, přidáme cukr: na 1 l šťávy přisypeme 500 g cukru, a 10 min. povaříme. Potom přidáme konzervační přípravek podle návodu na sáčku, promícháme a slijeme do lahví. Uzavřeme a odložíme na chladné a tmavé místo.
Poznámka: používáme úplně zralý bez, tmavě zbarvený. Konzervační přípravek je nutný, jinak by se sirup kazil, ale teď lze koupit mnoho neškodných přípravků.
Používáme jako prevenci před kašlem, ale i při nedostatku železa 1 kávovou lžičku ráno pro malé děti, pro větší děti a dospělé 1 polévkovou lžíci. Šťávu můžeme používat i běžně s vodou na pití jako šťávu.