Vložil: | Petulin |
Porcí: | 2 |
Doba přípravy: | 60 min |
Hodnocení: |
![4.2/10, hlasovalo 5 +](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-fialova.gif) ![4.2/10, hlasovalo 5 +](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-fialova.gif) ![4.2/10, hlasovalo 5 +](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-fialova.gif) ![4.2/10, hlasovalo 5 +](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-fialova.gif) ![4.2/10, hlasovalo 5 _](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-bila-plna.gif) ![4.2/10, hlasovalo 5 _](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-bila-plna.gif) ![4.2/10, hlasovalo 5 _](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-bila-plna.gif) ![4.2/10, hlasovalo 5 _](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-bila-plna.gif) ![4.2/10, hlasovalo 5 _](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-bila-plna.gif)
|
Počet hodnocení: | 5 |
|
|
Použité suroviny receptu Bída s nouzí:
Bída:
| velká hrst čočky nebo dvě ženské hrsti, sůl, pepř, dva stroužky česneku, kousek citronové kůry a citronová šťáva
| Nouze:
| tři žemle od včerejška, velká lžíce másla, jedno vajíčko, asi půl hrnku mléka, lžíce hrubé mouky nebo krupice, sůl, petrželka, muškátový květ
| trochu sádla se škvarky
Postup přípravy receptu Bída s nouzí:
Čočku namoč nejlépe přes noc. Druhý den ji postav na plotnu ve větším kastrole, přidej pepře, česneku celé stroužky a kůru citronovou. Nech vařit.
Mezitím nakrájej žemle do větší mísy na drobné kostičky, smíchej mléko se solí, vejcem a rozpuštěným máslem a tím ty žemle polej. Přidej muškátového květu větší špetku a pár snítek usekané petržele. Zamíchej a nech odpočinout.
Jak čočka změkne a vypije všechnu vodu, vylov z ní česnek a kůru, osol, okysel šťávou z citronu a promasti trochou sádla i se škavarky. Odlož na teplo.
Odpočinuté žemle zahusti trochou hrubé mouky nebo krupice a dělej knedlíčky, malé asi jako ryngle. Dej vařit osolenou vodu a do ní je naházej. Počkej až vyplavou a vař pak ještě asi sedm minut. Jeden vytáhni a roztrhni. Jsou-li již hotové, oceď, propíchni, aby se nezdrcly a zamíchej je do té čočky na teple.
Vydrhni stůl, postav na něj prkénko a dvě misky nejlépe jen se lžícemi. Ozdob kytičkou nebo snítkou jeřabin. Uvař džbán čaje a pozvi ke stolu milého hosta. Kastrol polož na prkénko, štědře každému naber a raduj se z chutného jídla a milé společnosti.
Fotky receptu Bída s nouzí:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!