Postup přípravy receptu Bohatý čokoládový koláč:
Troubu předehřejeme na 220°C. Vymažeme a vysypeme okraje kulaté dortové formy, na dno položíme pečící papír.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, máslo a med. Když je čokoláda rozpuštěná, dáme nádobu stranou aby trochu vychladla.
Vajíčka a cukr vložíme do misky a mixujeme elektrickým šlehačem asi deset minut. Hmota musí být hustá a světlá. Jemně vsypeme mouku a pak rozpuštěnou čokoládu, dokud se obě hmoty nesmíchají.
Směs nalijeme do formy a pečeme na středním roštu trouby. Po 15 minutách vyndáme koláč a nožem přejedeme po okraji formy (pokud je dobře vymazaný okraj, nemělo by se to vůbec připálit). Okraj nesundáváme, protože by koláč mohl spadnout na stranu a necháme koláč dostatečně vychladit.
Mezitím si uděláme kávové mascarpone. Kávu rozpustíme v jedné polévkové lžíci vroucí vody a dáme stranou vychladit. V misce rozšleháme mascarpone, kávu a cukr, dokud hmota neztuhne.
Před podáváním je třeba koláč aspoň hodinu nechat postát v pokojové teplotě, aby střed koláče pěkně povolil – měl by být „mazlavý“.