Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 25.11. 2024
Dnes má svátek Kateřina
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Bramborová současnost

fotka Bramborová současnost
Vložil:
Porcí:0
Doba přípravy: 0 min
Hodnocení: Žádné hodnocení
Počet hodnocení: 0

Použité suroviny receptu Bramborová současnost:

Postup přípravy receptu Bramborová současnost:

Brambory
jsou již po dlouhá staletí uznávanou a výživnou plodinou, která se den
co den stává součástí jídleníčků v zemích po celém světě. Jejich
historie, jak se můžete dočíst ve článku Kde se vzaly brambory, je
skutečně letitá a jejich nástup do naší země nebyl tak slavný, jako
tomu bylo v jiných zemích.


 


Nicméně
i náš národ brzy odhalil plusy této vzácné plodiny a dnes si ji zkrátka
nemůžeme vynachválit. Za ta staletí se vývoj brambor posunul skutečně
kupředu... Naším dnešním úkolem bude podívat se na zoubek „bramborové
současnosti“.


 


Údaje
mluví jasně:


Celých 52 % všech brambor je pěstováno pro konzumní účely,
34,5 % pro krmení hospodářských zvířat, o zbylá procenta se dělí nová
výsadba, výroba škrobu a výroba lihu. Přestože i dnes jsou brambory
velice oblíbeným zdrojem potravy, v dřívějších dobách je lidé
konzumovali v mnohem větší míře – v roce 1950 to bylo dokonce 135 kg na
obyvatele. V roce 2006 jsme se spokojili s roční spotřebou  „pouhých“ 70 kg brambor na osobu.


 


Bramborová současnost


Je
vidět, že naši předkové byli nejen pracovití, ale také moudří. Poznali
totiž, že brambory, kromě toho, že jsou levné, mají také ze všech
potravin největší sytící efekt (už víte, proč ta vysoká spotřeba?)
a vyvážené složení živin. V přírodním stavu obsahují až 80 % vody,
sacharidy ve formě škrobu, vlákninu a bílkoviny. Kromě toho se brambory
mohou pochlubit velkým množstvím antioxidantů, vitaminů a mierálů.
Pravidelná konzumace brambor (pozor – vhodně upravených!) tak vede ke
správnému zažívání, zdravé pleti, vlasům i posílené imunitě.


 


Především
ženy na této báječné plodině ocení také fakt, že vařené brambory
neobsahují téměř žádný tuk
a ve 100 g mají pouze kolem 70 kcal!


Ovšem
pozor
– to neplatí u brambor osmahnutých, ba dokonce smažených chipsů.
U takto zpracovaných brambor se jejich energetická hodnoa zvyšuje až na
400 kcal ve 100g. Málokoho tedy asi překvapí, že tolik oblíbené smažené
chipsy obsahují kolem 30% tuku.


 


Tudíž, dámy a pánové, užívejte této blahodárné plodiny bez výčitek a se všemi plusy, které v sobě skrývá.


 


 


Čtěte články: Kde se vzaly brambory? a Kupujeme brambory a dozvíte se víc!






Zdroj: Hellmann´s




Alena Rašková


ChytráŽena.cz



Fotky receptu Bramborová současnost:

K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!
Hodnocení receptu Bramborová současnost
Recept se mi nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Recept se mi líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles