Postup přípravy receptu Brambory s pistáciemi:
Nové brambory omyjeme, ale neloupeme, spodek mírně seřízneme, aby mohli stát. Na vršku ostrým nožem uděláme zářezy co nejblíže u sebe a co nejhlubší, ale dáme pozor, abychom brambor nepřepůlili. Takto upravené brambory poskládáme do zapékací mísy, pistáciové oříšky oloupeme a jemně nastrouháme, jednu třetinu množství si schováme a zabytkem brambory posypeme, okořeníme a dáme péci do trouby do polozměknutí brambor. Poslední třetinu smícháme s nivou a tu navršíme na brambory, když jsou polotvrdé a dáme ještě zapéct.
Pozn:
1. brambory by i po vyjmutí neměli být zcela měkké
2. neloupané pistácie používám proto, že ty loupanemé jsou většinou navlhlé a strácí charasteristickou chuť i tvrdost. Věřte, ta námaha se vyplatí
3. místo nivy lze použít i jiný sýr, klidně i tvrdý, fantazii se meze nekladou
4. Je to sice jako příloha, což jsem neuvedla v názvu, ale domnívám, se, že by to mohlo být i hlavní jídlo, splňuje všechny předpoklady - je výživné, zdravé a dobré. Jo a taky to dobře vypadá.