Postup přípravy receptu Bretaňské kuře:
Kuře omyjeme a osušíme. Pak jej uvnitř i zevně osolíme. Jedno z jablek oloupeme, rozčtvrtíme, vyřízneme jádřinec, dužninu nadrobno nakrájíme a spolu se 4 lístky bazalky naplníme do kuřete. Otvor zašijeme nití. Kuře vložíme do pekáče. Rozpůlíme lístky bazalky a opatrně zasuneme pod kůži stehen a prsíček. Kuře podlijeme 4 lžícemi calvadosu a si 30 minut necháme odležet. Občas přelijeme calvadosem. Rozpustíme máslo a 4 lžícemi kuře polijeme. Pekáč zakryjeme a dáme do předehřáté trouby na 225 stupňů Celsia, pečeme asi 35 minut. Poté kuře obrátíme. Zbylá jablka oloupeme, rozpůlíme, vyřízneme jádřinec. Do každé polovice jablka vložíme po 1 lístku bazalky a půlkami obložíme kuře. Polijeme zbylým calvadosem, pokapeme zbytkem másla a přikryté pečeme dalších 20 minut. Hotové kuře s jablky přeložíme na předehřátou mísu a udržujeme teplé. Vypečenou šýávu rozvaříme s jablečným vínem, procedíme a zbavíme tuku. Vmícháme zakysanou smetanu a trochu povaříme. Omáčku osolíme a opepříme a podáváme ke kuřeti zvlášť.