Postup přípravy receptu Bulharská surma:
Rýži dusíme doměkka v osolené vodě.
Mleté maso vložíme do mísy, přidáme 2 vejce, zchladlou rýži, polovinu nadrobno nakrájené cibulky, sůl, pepř, sladkou papriku a vymícháme masovou hmotu.
Velké listy hlávkového zelí spaříme v horké vodě, naplníme hmotou z mletého masa a vytvoříme zelné závitky.
Do vymazaného pekáčku na dno poklademe propláchnuté sterilované zelí a na to upravíme zelné závitky. Vložíme do vyhřáté trouby a zapečeme. Potom lehce podlijeme vodou.
V hrnci rozpustíme tuk, přidáme zbylou část nadrobno nakrájené cibulky, opečeme dozlatova, přidáme kečup, opečeme a zalijeme rozehřátým mlékem. Šťávu podle potřeby zahustíme jíškou. Prošleháme a uvedeme do varu. Dosolíme a dochutíme kořenící směsí MAGGI Harmonie Chuti.
Takto připravenou omáčkou zalijeme závitky a dodusíme.