Postup přípravy receptu Burgundský jednohrnec:
Hovězí maso nakrájíme na kousky. Cibule oloupeme a nadrobno nasekáme. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka (polovinu odložíme stranou), žampióny nakrájíme na plátky. Do hrnce (nejlépe kameninového) klademe vrstvu masa, cibule, mrkve a žampiónů a tento postup opakujeme až do vyčerpání všech surovin. Navrch položíme bobkový list a několik kuliček nového koření. Zalijeme červeným vínem (nejlépe burgundským). Zakryjeme a necháme 24 hodin odstát v chladu. Druhý den si ve velké litinové pánvi osmahneme slaninu, pak přidáme celý obsah hrnce i s vínem a dusíme, dokud se víno neodpaří, podléváme vývarem (nikdy ne vínem!) a občas zamícháme. Po 30 minutách přidáme zbytek mrkve, lžíci protlaku, prolisovaný česnek, provensálské bylinky a ještě dusíme, dokud maso nezměkne. Nakonec okořeníme pepřem a zastříkneme koňakem. Při servírování zdobíme snítkou bazalky.