Použité suroviny receptu Celozrnný chléb s ořechy:
250 g pšeničné mouky
| 150 g mleté pohanky nebo špaldy
| 1 kostka droždí
| 1 lžička medu
| 750 ml vlažného mléka
| 150 g vlašských ořechů
| 100 g piniových jader
| 80 g másla
| 1,5 lžičky soli
| 1 lžička anýzu
| 1 žloutek
| 2 lžíce smetany
| 2 lžíce sezamu
Postup přípravy receptu Celozrnný chléb s ořechy:
1. Mouku a pohanku prosijeme do mísy. Vytvoříme důlek a do něj nadrobíme droždí. Smícháme ho s medem a 125 ml mléka. Přikryté necháme nejméně 15 min. kynout. Ořechy a piniová jádra nahrubo posekáme.
2. Pinie opražíme bez tuku. Mléko, máslo, sůl, anýz a mouku hněteme tak dlouho, až se těsto odlepuje od mísy. Přikryté necháme nakynout do dvojnásobného objemu, pak vmícháme ořechy.
3. Z těsta vytvoříme pecen. Necháme jej na vymazaném plechu ještě 20 min. kynout. Troubu předehřejeme na 220 °C.
4. Žloutek ušleháme se smetanou a chléb potřeme. Posypeme sezamem a pečeme asi 10 min. Pak snížíme teplotu na 200 °C a ještě hodinu pečeme.