Těsto:
| 1/8 l vlažného mléka
| 15 g kvasnic
| 35 g cukru
| 60 g změklého másla
| 1 vejce
| 250 g hladké mouky
| špetka soli
| kůra z 1/2 citrónu
| Nádivka:
| 1/8 l mléka
| 1 lžička medu
| 40 g cukru
| 125 g mletého máku
| 50 g pomletých piškotů
| 25 g strouhaných mandlí nebo ořechů
| 1 lžíce rumu
| 40 g rozinek
| trocha skořice
| Na potření: meruňková zavařenina, citrónová poleva
Postup přípravy receptu Česká maková vánočka:
Z uvedených surovin zaděláme polotuhé vláčné těsto a necháme vykynout. Během kynutí si můžeme připravit nádivku ze svařeného cukru a dalších ingrediencí. Potom těsto rozválíme na plát asi 30x40 cm a rozřízneme na 3 pruhy. Na každý pruh nastříkáme (navrstvíme) vychladlou nádivku. Jeden okraj každého pruhu potřeme rozšlehaným vejcem, aby se těsto lépe spojilo, a utvoříme z pruhů válečky. Položíme je spojem dolů a upleteme z nich hustý cop, který potřeme máslem a necháme na plechu vykynout. Pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 1/2 hodiny. Vychladlou vánočku lehce potřeme rozehřátou zavařeninou a po zaschnutí ještě citronovou polevou.
Fotky receptu Česká maková vánočka:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!