Postup přípravy receptu Chalupářský kotlík:
Cibuli oloupeme, nakrájíme na větší kostičky a v kastrolu ji opatrně orestujeme dohněda. Maso nakrájíme na kostky, lehce osolíme, opepříme a orestujeme i je. Zaprášíme mletou paprikou, promícháme, přidáme rajský protlak a zalijeme vlažnou vodou a dusíme doměkka.
Papriky očistíme, omyjeme a nakrájíme na nudličky. Houby očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Uvařené maso vyndáme a omáčku zahustíme moukou, kterou jsme rozmíchali v trošce studené vody. Dobře ji provaříme, dochutíme solí a jemně utřeným česnekem. Omáčku podle uvážení procedíme, vrátíme do ní maso a vše ještě jednou prohřejeme.
Zvlášť na troše oleje orestujeme čerstvou papriku a na plátky nakrájené houby, podlijeme trochou vody, krátce podusíme pod pokličkou do poloměkka a přidáme do omáčky, kterou po smíchání ještě jednou necháme přejít varem.