Květina Vánoc - Vánoční hvězda | Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 | Vánočka - nejoblíbenější recepty | Hrajte s námi SUDOKU online ! |
|
|
Je
typická jídly připravovanými na oleji. Z jatečního masa se připravuje skopové a
jehněčí. Často se používá drůbež a ryby. K přípravě pokrmů se obvykle používají
fazole, rajčata, papriky a salát z okurek a hrášku. Množství zeleniny, zvlášť
rajčat, lilku s česnekem a cibulí, se v různých obměnách vyskytují ve většině
bulharských pokrmů. Specialitou jsou výrobky z mléka - ovčí sýry, jogurty
a studená mléčná polévka. Oblíben je šopský salát, který tvoří doplněk většiny
masitých pokrmů. Jako příloha se používá chléb, rýže a brambory. Z nápojů se
nejčastěji podávají minerální vody, ovocné šťávy a kvalitní vína.
Americká
kuchyně není jednotná a typicky národní, ale byla vytvořena z evropských i
jiných kuchyní. Přistěhovalci z celého světa jí vtiskli pestrost a rozmanitost.
Hlavní vliv měla anglická, španělská a francouzská. Typické pokrmy rychlého
občerstvení, které je možno konzumovat v kteroukoli denní dobu jsou hamburger,
hot-dog a sendviče. Hamburger se skládá z mletého masa, ochuceného většinou
solí a pepřem, a ze žemle. Hot-dog je podobný našemu párku v rohlíku. Tyto
pokrmy jsou doplněny kečupem a hořčicí, ale je možno je podávat i s dalšími
variantami. Snídaně začíná rajčatovým či ovocným džusem a vychlazeným
citrusovým ovocem. Jsou podávány kukuřičné nebo ovesné kaše, toasty a masité pokrmy
včetně ryb. K obědu se podávají zeleninové saláty s grilovaným nebo pečeným
masem drůbeže, ryb a ostatních mořských živočichů. Oběd je doplněn ovocem,
ovocnými koláči, zmrzlinou, kávou se smetanou nebo čajem. Večeře je hlavním
chodem dne, má více chodů. Mimo obvyklé aperitivy jsou podávány zeleninové
šťávy, pivo, šumivá vína a whisky s ledem. Masité pokrmy jsou upravovány
přírodním způsobem, grilováním nebo pečením na pánvi. Z jatečních mas je
nejčastěji podáváno hovězí. Vepřové je méně oblíbené. Z drůbeže je oblíbeno
kuřecí maso. Národním pokrmem jsou různé úpravy krocana. Jako přílohy jsou
podávány těstoviny, rýže a brambory v různých úpravách. Pokrmy jsou doplněny
velkým množstvím zeleniny, ať už ve své čerstvé podobě nebo ve formě
zeleninových salátů. Ryby a ostatní mořští živočichové jsou často upravovány ve
formě salátů a předkrmových koktejlů. Při každém stolování je servírována
stolní nebo minerální voda s ledem.
Horazu – čtenářka
ChytráŽena.cz