Postup přípravy receptu Chlebíček s celerem a vlašskými ořechy:
Celer nakrájíme na malé kousky, nebo nastrouháme, a necháme máčet zhruba 1 hordinu v nálevu, který upravíme podle své chuti z octa, cukru, hořčice a vody. Ořechy vyloupeme a umeleme a sýr řádně vidličkou rozmačkáme.
Celer přelijeme na síto a necháme okapat, případně trochu vymačkáme lžičkou. Dohromady smícháme okapaný celer, připravené ořechý a sýr. Přidáme malinko mletého pepře a pokud solíme, tak velmi opatrně, sýr dodá směsi slanou chuť.
Pomazánka nesmí být řídká, proto přidáváme smetanu (šlehačku) při míchání (přípravě směsi) velice opatrně.
Veku nakrájenou na plátky lehce pomažeme máslem (či jiným tukem) a připravenou směsí, zdobíme půlkami (čtvrtkami) jader vlašských ořechů.