400 g hladké mouky
| 170 g másla
| 2 žloutky
| 100 ml vody
| sůl
| 1 pórek
| 20 g másla
| 150 g šunky
| 100 g anglické slaniny
| 100 g eidamu
| 100 g vařených brambor
| 2 jablka
| mletý černý pepř
| nastrouhaný muškátový oříšek
Postup přípravy receptu Cholera - slaný koláč:
Do prosáté mouky zapracujeme máslo nastrouhané nahrubo a 1 žloutek, přilejeme vodu a osolíme. Vypracujeme těsto a necháme ho odležet asi 15 minut v chladu. Poté ho rozdělíme na větší a menší díl. Oba rozválíme na kola o průměru dortové formy. Silnějším plátem vyložíme dno a vytáhneme ho podél stěny. Propícháme vidličkou a naneseme na něj náplň. Přiklopíme druhým plátem a okraje k sobě přitiskneme. Potřeme rozšlehaným žloutkem a vytvoříme do těsta pár zářezů, aby unikala pára. Pečeme v předehřáté troubě při 180°C asi 40 minut dozlatova.
Náplň: Pórek nakrájený na kolečka dusíme 8 miut na másle. Šunku, slaninu, sýr a brambory nakrájíme a vložíme do mísy s oloupanými a očištěnými jablky nakrájenými na kostičky. Osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem a vše zamícháme. Tento pokrm připravovali obyvatelé švýcarského kantonu Wallis v časech cholery.
Fotky receptu Cholera - slaný koláč:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!