Postup přípravy receptu Choucroute :
1. Na dno velkého, nejlépe litinového hrnce rozložíme polovinu zelí nakrájeného na nudličky, nakrájenou mrkev, na kolečka nakrájenou cibuli, posypeme jalovčinkami, kmínem, pepřem, dáme bobkové listy, česnek a nakrájený ovar a celé koleno.
2. Zasypeme zbytkem zelí.
3. Navrch rozložíme nakrájené uzené maso.
4. Přelijeme vínem a 1/4 l vody.
5. Zakryjeme pokličkou a vložíme do trouby.
6. Dusíme asi 2,5 hod při 180 °C.
7. Potom vložíme do hrnce plátky slaniny, klobásu, párky a oloupané a umyté brambory, zakryté dusíme ještě 20-30 minut
8. Nakonec troubu vypneme a necháme ještě ve vypnuté troubě táhnout, dokud trouba nevychladne.
9. Servírujeme horké, tak, že na velkou mísu naklademe nejprve zelí, na zelí položíme jednotlivá masa a klobásky a celé to obložíme celými brambory.
(čti: šukrůt)