Postup přípravy receptu Čočkové válečky s uzeninou:
Propláchnutou a předem namočenou čočku zalijeme vodou tak, aby byla potopená. Uvaříme ji hodně doměkka, scedíme, necháme zchladnout a rozmixujeme. Slaninu nakrájíme na kostičky a spolu s nadrobno nakrájenou cibulí osmahneme. Vmícháme do čočkové kaše, přidáme salám nakrájený na nudličky, vejce, strouhanku, prolisovaný česnek, nakrájenou petrželku, koření a osolíme. Směs dobře promícháme a uložíme asi na půl hodiny do chladničky ztuhnout a odležet. Z hmoty tvarujeme válečky, které obalíme v rozšlehaném vejci s mlékem a potom ve strouhance, vložíme je do rozehřátého tuku a smažíme dozlatova. Usmažené válečky odložíme na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk. Nakonec je obložíme zeleninou a podáváme s vařenými bramborami či bramborovou kaší nebo s chlebem a hořčicí.