dle potřeby: máslo na vymazání plechu
| na ozdobu:
| 1 šálek krystal cukr
| na potření:
| 1 ks žloutek
| těsto:
| 1 ks vejce
| 1/2 šálku vlažné mléko
| 350 g polohrubá mouka
| 1/2 lžičky sůl
| 80 g máslo
| 2 špetky mletý kardamom
| 20 g droždí
Postup přípravy receptu Cukrové preclíky:
Připravíme si plech na pečení a vymastíme ho máslem.
Rozdrobíme droždí do vlažného mléka a zamícháme. Máslo rozhřejeme a smícháme se solí, vejcem a kardamomem. Mouku prosejeme do mísy, přidáme v mléku rozdrobené droždí, máslovou směs a vypracujeme husté těsto, které necháme kynout.
Po vykynutí vyválíme těsto na pomoučeném válu do tlustého dlouhého válečku. Váleček nakrájíme na 24 stejných kousků. Každý kousek zvlášť vyválíme na délku zhruba 50 cm. Vytvarujeme z nich preclíky, pomažeme je rozšlehaným žloutkem a pomazanou stranou omočíme v krystalovém cukru.
Takto připravené preclíky klademe na plech. Pečeme 12 až 15 minut ve vyhřáté troubě na 220 °C.
Po upečení preclíky necháváme chladnout na kuchyňské mřížce. Preclíky jsou nejlepší čerstvé.
Fotky receptu Cukrové preclíky:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!