Postup přípravy receptu Domácí jitrnice:
Tenké vepř. střevo důkladně propereme.
Ovar (hlava, lalok, koleno, paždíky a pupky)a plíce uvaříme odděleně. Syrová játra semeleme najemno a promícháme s utřeným česnekem. Uvařené plíce semeleme najemno, ovar nahrubo(10-12 mm), přidáme namočenou a vymačkanou žemli a promícháme. Pak přidáme játra s česnekem, koření a sůl, za postupného přilévání horkého vývaru všechno důkladně promícháme.
Jitrnice špejlujeme asi 20 cm dlouhé, vložíme do vařící vody a zmírníme oheň. Vaříme ztraceným varem (asi 85°C), až vyplavou na povrch a jde otočit špejlí (20-30 min.) Potom jaternice vyndáme, opláchneme studenou vodou a rozložíme na desku, aby vychladly. Během chladnutí je několikrát obrátíme.
Zbylý prejt dáme na sádlem vymazaný pekáč a upečeme do červena.