Vložil: | Uuu |
Porcí: | 4 |
Doba přípravy: | 30 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 8 |
|
|
Použité suroviny receptu Domácí jogurtový sýr marinovaný v oleji a bylinkách:
750 g řeckého jogurtu z ovčího mléka, nebo plnotučnéko přirozeného hustého jogurtu i z kravského mléka (může být i z kozího), nebo směs přirozených jogurtů
| 1/2 lžičky soli
| 2 lžičky rozdrcených chili papriček, nebo chili lupínků
| 1 lžíce posekaného čerstvého tymiánu, nebo oregána
| asi 300 ml panenského olivového oleje
| 4 rozpůlené stroužky česneku
| stonky řapíkatého celeru k podávání
Postup přípravy receptu Domácí jogurtový sýr marinovaný v oleji a bylinkách:
Sterilovat kus mušelínu, nebo husté kuchyňské gázy ve vařící vodě. Slít, vyždímat a položit na velký talíř. Smíchat jogurt se solí a vyklopit ho doprostřed mušelínu. Zhrnout konce a nahoře je pevně zavázat motouzkem. Balíček zavěsit na držátko vrchních skřiněk v kuchuni a pod něj postavit mísu. Nechat jogurt odkapat po 2-3 dny, až jogurt přestane kapat. Sterilovat dvě sklenice/zavařovačky zahřáním v troubě na 150 °C po 15min. Smíchat bylinky a koření dohromady. Vzít lžičku sýru do dlaně a vyválet z něj kuličku. Ponořit ji do sklenice a každou vrstvu kuliček posypat směsí bylinek a koření. Nakonec zalít olejem, až je sýr úplně ponořený. Vložit do chladničky až na tři týdny. Sýr je dobrý tak za týden. Vyjmout sýr, zalít trochou oleje a podávat s topinkami na které se sýr může potřít. Řapíkakatý celer je také výbornou přílohou.
Fotky receptu Domácí jogurtový sýr marinovaný v oleji a bylinkách:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!