Postup přípravy receptu Domácí kuřecí gyros z Kréty:
Nejdříve si musíme připravit studenou omáčku tzatziky. Nahrubo nastrouhanou okurku zbavíme přes sítko přebytečné vody, aby tzatziky byly co nejhustší. Přidáme jogurt nebo kysanou smetanu, dva stroužky rozmačkaného česneku, rovnou lžičku koření „Tzatziky“ a půl lžičky olivového oleje. Vše promícháme a dáme do lednice minimálně na 1 hodinu vychladit.
Očištěná kuřecí prsíčka nakrájíme na menší kousky, promícháme s jednou vrchovatou lžičkou koření „Gyros“, lžičkou soli a lžící oleje. Necháme půl hodiny marinovat.
Na pánvičku dáme 4 polévkové lžíce oleje a necháme ho rozpálit. Naložené kousky pak zprudka opékáme a neustále promícháváme až krásně zrůžoví. Maso nám může pustit šťávu, která se ale po chvíli odpaří.
Hotový gyros podáváme posypaný cibulkou pokrájenou na velmi tenké plátky a s vychlazenou omáčkou tzatziky. Nejvhodnější přílohou je pečivo, např. pita, gyros pečivo apod. Můžeme také podávat v rozkrojeném nebo vydlabaném pečivu zalitém tzatzikami.