Použité suroviny receptu Drážďanská vánoční štola:
750 g polohrubé mouky
| 275 g másla
| 90 g cukru
| 75 g droždí
| 185 g vlažného mléka
| 500 g rozinek
| 75 g sladkých sekaných mandlí
| 20 g hořkých sekaných mandlí
| 70 g kandovaných citronů
| 15 g kandovaných pomerančů
| poloviny citronu citronová kůra
| 1špetku soli
| 1/2 tyčinky vanilky
| na špičku nože mletého kardamonu, mletého muškátového květu
| 30 g rumu
Postup přípravy receptu Drážďanská vánoční štola:
Na vál nasypeme trochu mouky a do středu vytlačíme důlek. Přidáme droždí, trochu mléka, cukr a vymícháme lehké těsto. Necháme chvilku vykynout. Poté přidáme zbytek mouky, zbytek mléka a na kousky nakrájené máslo. Zpracujeme na pevné těsto. Těsto dobře prohněteme a "natlučeme" hřbetem ruky. Pak necháme na teplém místě asi 20 minut kynout. Zatím smícháme ostatní přísady. Pak všechno prohněteme s těstem. Znovu necháme asi 20 minut kynout. Pak zformujeme těsto do tvaru štoly (nebo do 3 malých štol). Tlustým dřívkem nebo ručně vytlačíme 2 podélné žlábky. Položíme na plech pokrytý vymaštěným pergamenovým papírem a pečeme v předehřáté troubě za mírné až střední teploty asi 35 až 50 minut. Po vychladnutí štolu bohatě potřeme rozpuštěným máslem a hustě posypeme moučkovým cukrem.