Postup přípravy receptu Dušené vepřové se zeleninou a čočkou:
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev, celer, řapíkatý celer a pórek očistíme. Mrkev nakrájíme na půlkolečka, celer na kostičky, řapíkatý celer na špalíčky, pórek na silnější kolečka. Maso očistíme a nakrájíme na kostičky. V kastrolu rozehřejeme sádlo a osmahneme na něm cibuli. Přidáme maso a orestujeme ho. Po chvilce vmícháme mrkev a celer. Když je maso měkké, zahustíme šťávu moukou rozmíchanou v troše vody a 5 minut ji necháme provařit. Nakonec vmícháme řapíkatý celer a pórek. Když změknou, kastrol odstavíme. Čočku zalijeme studenou vodou a asi 2 hodiny necháme nabobtnat. Poté ji v téže vodě uvaříme doměkka. Těsně před koncem vaření ji osolíme. Podáváme jako přílohu k dušenému masu a zelenině.