Je léto a snad každý se snaží zhubnout do plavek – cvičí, omezuje se v jídle, drží drastické diety. Nedávno ale američní vědci dokázali, že ostré jídlo zrychluje metabolismus, a tedy napomáhá štěpení cukrů a zabraňuje ukládání tuků. To je přeci ideální dieta – skvěle jíst a přitom hubnout. Proto pro vás máme bližší informace o další mezinárodní kuchyni, tentokrát z ostrého Mexika.
Indiální vs. conquistadoři
Mexická kuchyně se totiž vyznačuje směsí mnoha chutí a vůní, kterým velmi často dominuje právě ostrá chuť chilli. Často je mexická kuchyně zaměňována za španělskou, ale to není tak úplně přesné. Na rozdíl od té španělské je mexická kuchyně spojením španělských vlivů a tradiční indiánské kuchyně. A právě indiálnské prvky ji dělají autentickou a pro Evropany exotickou, a tedy lákavou.
Pozůstatkem po domorodcích je právě ono chilli a směsi různých, pro kontinent zvláštních koření a bylinek. To, že mexickou potravinou číslo jedna je kukuřice, má také kořeny u původních Aztéků. Na samostatný článek je pak historie čokolády, která byla do Evropy přivezena právě od Indiánů. To, že ji Evropané jedli dlouho na slano a přikusovali k ní chilli papričky, je dnes minimálně úsměvné, cukr je napadlo přidat až po dlouhých desetiletích vaření této pochoutky.
Evropští dobyvatelé pak naučili domorodce používat suroviny, jako jsou
rýže, víno, cibule, česnek, ale i kuřecí nebo vepřové maso – dovezli si zkrátka španělskou kuchyni. Tím vytvořili jediečnou mexickou kuchyni, která chutná po celém světě. Vždyť mexické restaurace nemají nouzi o zákazníky snad nikde ve světě.
Slovníček do kapsy i do žaludku
Nakonec ještě trochu mexického názvosloví a pak už si můžeme v klidu objednat.
Tortilla – tenká placka z kukuřičné mouky, tuku a vody. Dříve se pekly na ohni na rozžhaveném kameni, dnes dávají i sami Mexičané přednost rozžhavené suché pánvi. V našich končinách můžete kukuřičnou mouku nahradit pšeničnou.
Quesadilla – torttilla přeložená na polovinu s variací náplní, v žádné by neměl chybět pro mexickou kuchyni typický čedar nebo jiný sýr a maso nebo vegetariánská náplň.
Taco – napůl přeložená tortilla plněná masovou náplni a zeleninou a zapečná v grilu nebo troubě tak, že křupe.
Buritto – pevně srolovaný váleček v ohřáté kukuřičné tortille plněný podobnými náplněmi jako tacos, zpravidla zůstává tortilla vláčná, negriluje se.
Nachos – malé křupavé kukuřičné trojůhelníčky opět upečené z tortilly, nejčastěji podávané jako příloha k jídlu nebo jako snack zalité rozpuštěným sýrem.