Postup přípravy receptu Guláš pytláka Jelínka:
Cibule nakrájíme nadrobno a do zlatova podusíme na rozehřátém tuku. Přidáme sladkou mletou papriku, chvíli zasmahneme, přidáme rajčatový protlak a mírně zalejeme vývarem. Na tento základ dáme na kostky nakrájené osolené maso a zprudka ze všech stran opečeme. Když pustí vlastní šťávu, podlijeme dalším vývarem a dusíme do měkka. Podle potřeby během dušení podléváme dalším vývarem. V polovině dušení přidáme na drobno nakrájený česnek. Mezi tím si ve 2 dl vývaru uvaříme sušené houby, které jsme nachali přes noc máčet ve vodě. Měkké maso vyjmeme, zbylou šťávu vysmahneme do tuku, zaprášíme moukou, zasmahneme, za stálého míchání ředíme vývarem, v němž jsme vařili houby.Přidáme nakrájené feferonky,povaříme a nakonec znovu přidáme maso. Zbytek na drobno nakrájené cibule smísíme s uvařenými houbami a touto směsí zdobíme jednotlivé porce na talíři.