Vložil: | Madarona |
Porcí: | 6 |
Doba přípravy: | 100 min |
Hodnocení: |
        
|
Počet hodnocení: | 6 |
|
|
Použité suroviny receptu Guláš s čepicí z listového těsta:
1 kg hovězího masa (kližka, plátky zadního) nakrájeného na drobné kostičky
| 5 lžic rostlinného oleje
| 4 středně velké cibule nakrájené nadrobno
| 4 prolisované stroužky česneku
| 6 lžic rajčatového pyré nebo krájených loupaných rajčat Valfrutta v konzervě
| 4 kořenové petržele a mrkve, obojí velmi drobně nakrájené
| 4 větvičky čerstvého tymiánu (1 na ozdobení)
| sůl
| 1 malé vejce na potření
| 500 g žampionů nebo jiných čerstvých hub nakrájených na plátky
| čerstvě mletý pepř
| Na pokličku:
| 200 g koupeného listového těsta
Postup přípravy receptu Guláš s čepicí z listového těsta:
Na rozpáleném oleji restujte cibulku, až bude tmavě hnědá. Ke konci přidejte česnek.
Na tomto základu maso asi tři minuty zprudka ze všech stran opékejte. Podlijte horkou vodou, ale jen tak, aby nebylo úplně ponořené; zmírněte teplotu a půl hodiny zvolna duste. Přidejte zeleninu, tymián, sůl, pepř a pomalu vařte ještě 30–50 minut. Houby přidejte až na posledních pět minut vaření.
Vmíchejte pyré nebo krájená rajčata a směs nechte vychladnout.
Tymián vyjměte. Těsto rozválejte na výšku asi půl centimetru a vykrojte kolo ve velikosti zapékací misky. Vyřízněte v něm otvor (třeba pomocí šroubovacího uzávěru na lahve), aby během pečení mohla unikat pára.
Troubu předehřejte na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Masovou náplň vložte do misky a přikryjte pokličkou z těsta. Vnitřní okraj misky můžete potřít bílkem a těstovou čepici vmáčknout dovnitř tak, aby se okraje trošku slepily. Díky tomu nebude mít tendenci z guláše ‚utíkat‘.
Pokličku potřete zbylým vejcem.
Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 40 minut, až je těstová čepice krásně zlatavá.
Misku opatrně přesuňte na velký podnos a ozdobte snítkou tymiánu. Vypečené těsto poslouží jako ideální příloha.
Fotky receptu Guláš s čepicí z listového těsta:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!