Postup přípravy receptu Guláš s ostravskou klobásou:
Omyté maso nakrájíme na kostky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme na tuku, přidáme papriku, zpěníme, pak přidáme maso, krátce osmahneme a podlijeme trochou vody. Pak maso osolíme, opepříme a přidáme k němu omytá a nakrájená rajčata. Nádobu přikryjeme poklicí a maso dusíme za občasného promíchání a případného dolévání vody. Když je maso poloměkké, pokrm zahustíme zásmažkou připravenou z tuku a hladké mouky a poté dusíme doměkka. Hotové měkké maso vyjmeme do čistého kastrolu a omáčku přecedíme na maso přes hustý cedník. Slaninu nakrájíme na kostičky, částečně roztavíme, osmažíme na ní uvařené klobásy nakrájené na kolečka, směs zamícháme do guláše a společně povaříme.