Postup přípravy receptu Halušky se zelím a vepřovým masem:
Brambory nastrouháme na jemnějším struhadle, osolíme, přidáme vejce a hladkou mouku. Uděláme těsto, které bude o něco řidčí než těsto kynuté, ale nepoteče. Malé halušky , které děláme speciálním cedníkem nebo lžičkou házíme do osolené vařicí vody a vaříme cca 3– 5 minut podle velikosti. Můžete si hodit na zkoušku do vody halušku a když se od ní neodpojují nastr. brambory těsto je správně tuhé. Jinak přidáte hl. mouku. Uvaříme si 2 balíčky kysaného zelí /cca 1 kg./ Zelí ochutíme dost na sladkokyselo.
Upečeme si vepřovou krkovičku na sádle a když vyndáme hotové halušky, tak je omastíme vypečenou šťávou a přimícháme zelí. Maso můžeme nakrájet a vmíchat do směsi. Halušky už pak nemusíme mastit. Určitě se z této porce nají 6 lidí.