Postup přípravy receptu Hanácký bramborový salát:
Brambory uvaříme ve slupce, necháme prochladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na tenké plátečky a obojí chvíli povaříme v masovém vývaru. Horkým vývarem v míse přelijeme brambory a necháme vychladnout. Po půl hodině slijeme přebytečnou tekutinu. V jiné misce smícháme olej, ocet, hořčici, sůl a pepř a vše společně rozšleháme. Směs nalijeme na brambory a lehce promícháme. Hlávkový salát důkladně propláchneme, necháme okapat, nakrájíme a vmícháme do brambor. Slaninu nakrájíme na kostičky, které na pánvi rozškvaříme a tuk i s rozškvařenou slaninu vlijeme do brambor. Vše opět promícháme a vlažný salát podáváme k pečenému nebo smaženému masu.