Postup přípravy receptu Hlemýždi na rajčatech a víně:
Hlemýždě nejprve necháme v krabici ve tmě a na chladném místě asi 10 dnů, aby se vyprázdnili. Pak je ještě s ulitou a neporušenou vápnitou blankou opláchneme ve studené vodě, vhodíme do vařící vody a 5-10 minut vaříme. Scedíme, vápenitou blanku odstraníme a hlemýždě pomocí silnější jehly vytočíme ve směru závitů ulit. Vnitřnosti, špičky hlav i konce černých ocásků odřízneme. Pak hlemýždě promneme v soli, abych je zbavili šlemu a opláchneme. Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli, usekané bylinky, pepře, spařená, oloupaná a na kostičky nakrájená rajčata, přidáme sardelovou pastu podle chuti a vše dusíme asi patnáct minut. Pak přidáme hlemýždě, víno, trochu vývaru a dusíme hodinu do změknutí hlemýžďů. Pokud někomu vadí, že se hlemýždi vaří za živa, mohu ho ubezpečit, že teplotní šok je tak velký, že nic necítí. Sezóna pro sběr je od listopadu do dubna, ale dají se koupit hlemýždi již předpřipravení v konzervách.