Bílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chutiBílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chuti Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 26.06. 2024
Dnes má svátek Adriana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hobby perníčky

fotka Hobby perníčky
Vložil:
Porcí:4
Doba přípravy: 70 min
Hodnocení:  ++++-_____
Počet hodnocení: 22

Použité suroviny receptu Hobby perníčky :

500 g hladké mouky  | 250 g cukru moučka  | 2 vejce  | 4 lžíce medu  | 3 lžíce mléka  | 1 balíček prášku do perníku

Postup přípravy receptu Hobby perníčky :

Na vál prosijte mouku, cukr, přidejte prášek do perníku - a případně kakao a koření navíc. Všechny sypké přísady promíchejte a doprostřed udělejte důlek. v hrnečku smíchejte mléko s medem (když je med tužší, můžete směs mírně zahřát). Do důlku rozbijte vejce, přidejte mléko s medem a zpracujte tuhé těsto.
Jestliže je těsto řídké, přidejte mouku. Jestliže je těsto příliš tuhé, přidejte trochu mléka a medu. Nelekejte se, ze začátku hmota vzdoruje a vypadá to, že se těsto nikdy nepodaří, ale s trochou trpělivosti určitě zvítězíte.
Hotové těsto vložte do misky (pozor, miska musí být trochu větší, protože těsto nabyde), přikrejte utěrkou a nechte v chladnu odpočinout přes noc. Vy si odpočiňte také, protože další den vás čeká pečení.

Toto základní těsto je poměrně světlé, zvlášť, když použijete světlý med, pokud se vám líbí kontrast tmavohnědé barvy perníčku a zářivě bílé polevy, přidejte do těsta asi 4 polévkové lžíce kakaa.
V prášku do perníku je všechno potřebné koření, ale pokud chcete mít perníčky voňavější, přidejte třeba mletou skořici - asi 2 kávové lžičky.

Pečení:
Odpočinuté těsto znovu pořádně zpracujte hnětením. Je to základ úspěchu, na málo zpracovaném těstě se při pečení tvoří boule! Pak odkrojte část těsta a na pomoučeném vále vyválejte placku silnou asi 3 až 4 mm pro menší tvary, pro větší tvary 5 až 6 mm. Těsto neobracejte, horní strana musí zůstat čistá, bez mouky.
Z vyválené placky vykrájejte formičkami jednotlivé tvary, formiček je na trhu spousta, můžete si vybrat. Když si nevyberete, nevadí. Nakreslete si tvary podle vaší fantazie na papír, vystřihněte, papír položte na těsto a ostrým nožem vykrojte vytoužený tvar.
Vykrájené tvary přeneste na plech nebo odkládací plochu a nechte několik hodin odpočinout. Pozor! Odkládací plochu budete určitě potřebovat, protože perníčků z této dávky je docela hodně - pro přesnější představu se podívejte na druhý obrázek na začátku této stránky, miska má průměr 30 cm. Perníčky pokládejte na lehce pomoučenou dřevěnou desku, umakart nebo na papír na pečení. Nepoužívejte alobal, nevím proč, ale na něj se těsto celkem spolehlivě přilepí.
Po několika hodinách, stačí 2 až 3, přeneste perníčky opatrně na nízký plech. Klasika radí vymazat plech včelím voskem nebo ztuženým tukem, ale pokud jste jako já a nebaví vás drhnout plechy, použijte papír na pečení, koneckonců, postaru se žít nedá.
Před pečením perníčky potřete dobře rozšlehaným vajíčkem. Na potírání je nejlepší použít plochý štětec široký 5 až 8 mm, klasická peroutka je moc velká a nešikovná.
Pečeme v předehřáté troubě. Malé tvary pečeme při 150 až 180 stupních (elektrická trouba) asi 4 až 5 minut, větší tvary do 10 cm asi 6 až 8 minut, velké tvary pečeme při 130 až 150 stupních podle velikosti 10 až 15 minut. Upečené perníčky opatrně sundejte z plechu - použijte špachtli nebo plochou kuchyňskou lopatku. Položte je v jedné vrstvě na rovnou plochu a nechte úplně vychladnout.
Pozor! Neskládejte horké perníčky na talíř nebo do misky, zkroutí se do tvaru podložky, rovný tác je mnohem lepší. Když naskládáte několik vrstev ještě teplých kousků na sebe, slepí se.



Fotky receptu Hobby perníčky :

Hobby perníčky
Hobby perníčky
Fotky vložil: notburga,fanypol 
Hodnocení receptu Hobby perníčky
Recept se mi nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Recept se mi líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !