Postup přípravy receptu Houbová tlačenka:
Větší houby nakrájíme, malé necháme v celku. Houby povaříme asi 20 min. ve slané vodě-na 1 l vody 1 PL soli. Houby scedíme, propláchneme a necháme okapat. Nožky dáme do silně osolené vody - na 1 a 1/4 l vody 2 PL soli. Vaříme tak dlouho, až se začnou rozvařovat, pak je vyjmeme a obereme. Maso umeleme. Mezitím dáme vývar zchladnout, abychom mohli sebrat tuk. Poté vývar pomalu rozpustíme, přidáme namleté maso a dokořeníme česnekem (5 stroužků), pepřem (1,5 KL), zázvorem (na špičku nože), solí a vše povaříme. Vývar se musí zdát přesolený a překořeněný, jinak by to nemělo tu správnou chuť. Pak dáme majoránku a ta už se nevaří. Do vývaru přidáme houby a občas promícháme a necháme zchladit. Potom nalijeme do sáčku a necháme ztuhnout. Sem tam otočíme.