Postup přípravy receptu Houbovo-zeleninové rizoto se sýrem:
Houby po očištění je nakrájíme na silnější plátky. V kastrolu na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, necháme mírně osmahnout, přidáme na tenká kolečka nakrájenou mrkev a petržel a restujeme společně. Přidáme papriku tzv. „kozí rohy“. Existuje ve sladké i pálivé podobě, a tak doporučujeme kombinovat dle vlastní chuti a dle potřeby pikantnosti celého pokrmu. Restujeme je nakrájené na větší kusy, aby v rýži krásně vynikly a svým tvarem esteticky podporovaly náš výtvor. Další budou houby. Za stálého míchání přidáme posléze ještě na kostky nakrájený lilek, který jsme před tím nasolily, aby se zbavil případné nahořklé šťávy. Poté co vyroní své „slzy“ plátky lilku otřeme a můžeme nakrájet a dodat do hrnce. Vše opět restujeme asi deset minut, osolíme, dodáme olivy, nejlépe řecké či turecké (černé či šedé), přidáme nakrájený pórek a hrst nasekané zelené petrželky. Vše promícháme a přidáme rýži. Po dvou až třech minutách, až se začne rýže přichytávat ke dnu, dosolíme, přidáme vodu (tak, aby bylo vše ponořeno, ale ne, aby hladina dosahovala více než půl centimetru nad směs hub, rýže a zeleniny). Přivedeme k varu a pak, přikryté, pomalu dusíme na mírném plameni až do chvíle, kdy se veškerá voda odpaří a rýže je měkká. Rýži můžeme samozřejmě podávat již takto, ale je lepší se zapečením. Hotovou rýži s houbami a zeleninou dáme do zapékací misky a po povrchu posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem holandského typu (Leerdammer, Gouda apod.) a nebo kupříkladu švýcarským Ementálem. Necháme zapéct, nejlépe s pečením pouze shora, při teplotě 220°C asi dvacet minut. Sýr by měl mít již drobně nahnědlá opečená místa, ale neměl by být ještě tmavý.
Fotky receptu Houbovo-zeleninové rizoto se sýrem:
Fotky vložil: jessynka,Marci7,alenab,evulaS33,Nandiči