Postup přípravy receptu Houbový guláš s hovězím a vepřovým masem:
V hrnci s těžkým dnem rozpálíme asi polovinu rostlinného tuku a na něm osmahneme drobně pokrájenou šalotku lehce dozlatova. Poté přidáme omyté a dobře osušené, pokrájené maso a po všech stranách je za stálého míchání opečeme. Teprve pak maso rovnoměrně osolíme, opepříme a nakonec vmícháme rajský protlak. Zaprášíme moukou, zmírníme plamen a podlijeme horkou vodou. Necháme dusit pod pokličkou do změknutí. Žampióny a lišky očistíme, pokrájíme na menší kousky a opečeme na zbytku rostlinného tuku. Omytá, oloupaná a okapaná rajská jablíčka rozdělíme ostrým nožem na díly. Houby přidáme do guláše asi 15 minut před dokončením, rajská jablíčka těsně před tím, než zhasneme plamen. Nakonec vmícháme smetanu, guláš důkladně promícháme, dobře osolíme a okořeníme. Na mírném ohni ještě asi pět minut podusíme. Na talíři houbový guláš s hovězím a vepřovým masem ozdobíme sekanou čerstvou petrželkou.